2. Gra na rozpoznawanie smaków z zamkniętymi oczyma. Kto rozpozna najwięcej?
3. Nauczyć zastęp przyrządzać posiłek traperski - bez naczyń ( może być folia aluminiowa, drewniana miska, kij, rożen i nie chodzi tu o kiełbaski i ziemniaki w popiele)
6. Gra z rozpoznawaniem smaków z zamkniętymi
oczami. Komu uda się rozpoznać najwięcej?
7. Zastęp podzielony na dwie grupy. Obie dostają te
same produkty. Ich zadaniem jest przygotowanie z tego dania. Zastępowy z
kucharzem oceniają dania.
10. “Gotowanie wody” Zadaniem każdego chłopaka jest po prostu zagotowanie wody. Każdy gracz dostaje określoną ilość zapałek (w wersji hardcorowej można dać po jednej; jeżeli chłopcy podołają zadaniu, mają automatycznie zaliczone zadanie „rozpal ognisko przy użyciu jednej zapałki) oraz pół litra wody (kubeczki lub garnki powinni mieć swoje). Grę można modyfikować – np. Ugotować jajko na miękko albo na twardo.Wtedy chłopcy muszą wykazać się podstawowymi umiejętnościami z techniki kucharzenie.Grę można przeprowadzić dzieląc zastęp na grupy dwu- lub trzyosobowe bądź każdy sam.
11. “Obieranie na czas” Obieranie ziemniaków, jabłek czy innych warzyw i owoców to podstawa podstaw. Jest to gra, którą z powodzeniem może przygotować i przeprowadzić kucharz! Chłopcy dostają np. po 2 ziemniaki i jabłka. Ich zadanie jest proste: obrać! Co jest ważne w tej grze? Nie tylko czas, ale też jakość obierania. Dlatego obieranie ziemniaków w „sześciany” (bo i o takiej historii słyszałem) odpada. Oczywiście sędzią jest kucharz. Grę można okrasić odrobiną topograficznych skwarków. Ziemniaki oraz jabłko leżą w określonych wcześniej miejscach (np.100 parokroków na północ, przy najbliższym dębie). Każdy z harcerzy biegnie po ziemniaka lub jabłko (za każdym razem może zabrać tylko jedno), wraca, obiera i po obraniu biegnie po kolejne. Gdy nie będzie już nic do obierania – kucharz liczy punkty każdemu z graczy, biorąc pod uwagę ilość oraz jakość obranych ziemniaków i jabłek. Co zrobić z tyloma obranymi ziemniakami i jabłkami? Placki ziemniaczane z musem jabłkowym!
12. Uzdatnianie wody. Kucharz przygotowuje wcześniej wyjaśnienia kilku sposobów uzdatniania wody i zabiera na zbiórkę potrzebne przedmioty. Dzieli zastęp na grupy. Każda grupa szuka w lesie wyjaśnienia etapu filtrowania wody, który jest im przeznaczony: np. etap filtrowania mechanicznego, gotowanie, środki chemiczne. Następnie pod okiem kucharza, zastęp wspólnie próbuje przeprowadzić pełną filtrację wody i uzdatnia ja do spożycia.
Pamiętajmy, że uzdatniamy wodę tylko w warunkach awaryjnych, zawsze powinniśmy dbać, żeby nigdy nam nie zabrakło wody pitnej!